Treball sobre Guatemala a l’aula

Experiència d’una mestra que ha participat a la onzena edició del programa d’experiències educatives amb Guatemala PIEE XI

M´agradaria contar-vos el que he fet al meu centre C.P. La Marina ( Elx )

El claustre va triar el tema comú del turisme perquè al 2017 se commemora. Una vegada decidit, cada grup havia de triar un país diferent, els xicotets els triava el mestre i els de 5é i 6é van votar els alumnes el país que volien. Uns van triar Espanya, França, Kenia, Egipte, Islàndia, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i la meua classe Guatemala.

Una vegada decidit el país, ens vam situar geogràficament. A partir del meu viatge, vaig parlar a l’alumnat de la meua experiència viscuda en l´escola i amb les famílies. Els vaig mostrar el vídeo que vaig fer allí.

Plens de motivació, vam encetar el projecte. Es van fer preguntes prèvies que donaren pas a la construcció entre totes i tots del tema.

Vam portar fotos dels llocs de turisme que es pot anar; Guatemala, Antiga, Xela, Tikal… l’alumnat escrivia un peu de foto i es quedava exposada.

Vam introduir la cultura “maya”, explicant-los els calendaris, els números, la religió i els símbols que encara estan vius. En altre moment, vam pintar dibuixos relacionats amb el calendari, rituals, i van escriure el nom en el símbol que utilitzaven els mayes.

Vam treballar la numeració maya en cartolina i les equivalències. Anaven sorgint preguntes i dubtes que calia anar desbrinant.

Després van parlar de la flora i la fauna que havia, i van retallar imatges per tal de fer un mural, acompanyant-los de dibuixos dels arbres, de guacamai, quetzal, saraguate, jaguar… També completaren el treball de la Naturalesa Ixcanateca amb paisatges, a partir de les belles fotos de La Chúa i el llac Atitlán .

Per concloure el treball, descobriren la riquesa del folklore, la música i van retallar fotos de les quatre cultures; garífuna, maya, ladina i xinca amb les persones i els colorits vestits típics; wilpil, corte, cintes, mocadors… Reconegueren i aprengueren els noms dels instruments musicals típic:, marimba, chinchines, huetl, ayot,  tunkul i xirimía. Férem una paradeta dels instruments al corredor per a que poguera tocar l’alumnat de les diferents classes.

El treball gràfic el va completar l’alumnat. Finalment amb el títol » Con los chapines « vaig exposar fotos amb la família i l´escola. Ho vaig acompanyar d’una petita explicació de la meua experiència.

El fons del mural estava representat per la bandera de Guatemala amb el blau del Pacífic i Mar Carib i el blanc.

La participació de l’alumnat ha estat completa, aproximant-se a altra cultura que desconeixien.