Dins els actes organitzats pel Consell Municipal de Cooperació de l'Ajuntament d'Ontinyent, coincidint amb la Campanya Mundial per l'Educació, el pròxim dimecres, dia 9,a les 19,30 h, al Centre Cultural Caixa Ontinyent, se celebrarà la xerrada-col·loqui: “Un món desigual. Moltes coses a fer”, a càrrec d’Arcadi Oliveres i Boadella, economista, professor de la Universitat de Barcelona, activista social i president de Justícia i Pau de Barcelona (2001-2014) i d’Espanya (1999-2003) i soci honorífic d'Escoles Solidàries Per altra banda, el mateix dimecres,dia 9, al matí, tindrà lloc a Ontinyent l'acte final de La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació, que com els darrers anys, conclourà amb l’acte comunitari a la Plaça Major, a les 11 del matí, amb la participació, exposició i lectura de les conclusions treballades a les diferents escoles, per part de les representacions escolars, al voltant de “L’educació, el camí cap a la pau. Deixa la teua empremta!” Finalment, es llegirà el manifest de la Campanya Mundial per l’Educació i es farà entrega d’una còpia del mateix a les autoritats locals assistents.

El Grup Territorial de La Safor d'Escoles Solidàries en los Minutos Solidarios de L´Ibèric a GandiaradioSafor

Trini i Esther han estat presentant el Grup Territorial de La Safor d'Escoles Solidàries que es va implantar a La Safor fa ara un any i que està oberta a la col·laboració de qualsevol ciutadà que perseguisca millorar la societat a través de l'educació tant amb accions formatives ací com amb treball altruista a Guatemala

Activitats de formació

Convocatòria del PIEE XIII

Escoles Solidàries, vol

a) Facilitar una eina educativa en valors i solidaritat.

b) Enfortir en la societat, la consciència de la interdependència Nord-Sud.

c) Potenciar actituds de comprensió, solidaritat i consciència ètica de ciutadania.

d) Apropar vitalment el coneixement d'altres pobles i cultures.

e) Divulgar les possibilitats que ofereix “Escoles Solidàries”

Escoles Solidàries t’ofereix:

Viure una experiència singular que ens ajuda a créixer en el compromís solidari i ens aporta una altra visió de la realitat del món.

Aprofundir en la teua formació.

A la Direcció General d'Educació Especial del Ministeri d'Educació de Guatemala, i dintre del programa subvencionat per la Diputació de València "Fomentant l'educació inclusiva a Ixcàn",  ahir dimarts 12 de juliol, tres psicopedagogues docents d'ESCOLES SOLIDÀRIES van desenvolupar una jornada de formació per a 50 persones assessores i coordinadores d'educació especial de tot el país, sobre la inclusió educativa, les teories més avançades sobre la participació i les metodologies d'èxit. L'intercanvi va ser enriquit amb una entrevista amb el director general de Educación Inclusiva, Williams J. Paztan per tal de reforçar els compromisos que s'estan adquirint en Ixcàn vers l'educació pública inclusiva. 
Escoles Solidàries participa amb la Universitat San Carlos de Ciutat de Guatemala impartint una jornada d'Educació Inclusiva amb docents i estudiants de l'Escola de Formació de Professorat d'Ensenyança Mitja (EFPEM). 
 
Ha sigut una jornada emotiva on s'han intercambiat coneixements i sentiments per aconseguir el nostre objectiu, fer de l'educacio inclusiva una realitat.
 
Ha estat especialment emotiva la intervenció del mestre Luís Eduardo Giménez de la aldea las Tunas de Jutiapa, que va ser un exemple de bones pràctiques educatives inclusives a les comunitats més allunyades del país. 
 
Agrair el suport i l'assistència del propi director de l'escola Danilo López Pérez, al Secretàri Mario David Valdés, i de Leonor Bush com a representant de la Direcció General d'Educació Especial del Ministeri d' Educació.

El passat dia 17 de setembre es va realitzar la sessió d'avaluació del PIEE 2016 al castell de Xàtiva. Com en totes les edicions del PIEE, una vegada finalitzat el període d'estada a Guatemala es realitza una avaluació del que ha sigut la primera i la segona fase del programa.
Les persones voluntàries participants feren aportacions per anar millorant tant la fase de formació com la d'estada a les comunitats d'Ixcan, però destacant la importància que aquest programa ha tingut en la seua percepció de les situacions d'empobriment que pateixen alguns països.
En la darrera Junta Directiva d'Escoles Solidàries es va acordar convocar la XII edició del PIEE a celebrar el 2017.

Primera sessió del PIEE XI

 

El dissabte 21 de gener, s'inicià la XII Edició del Programa Intercanvi d'Experiències Educatives PIEE. La primera fase de formació que al llarg de sis mesos possibilitarà fer una estada pràctica a Ixcan (Guatemala) acompanyant a docents guatemalencs.
Vint-i-dues persones educadores es van apropar a conéixer què és Escoles Solidàries, com s'estructura el programa que els permetrà formar-se i sensibilitzar-se en cooperació internacional.
L'educació en valors a través de la solidaritat, la interdependència global. Fonaments econòmics. L'evolució històrica i perspectives de futur de la cooperació . El Gènere i el desenvolupament. Els ODS, els DDHH i els drets de la infància. L'ecologia i el respecte al medi i la cooperació: La carta de la Terra. Les orientacions per a la convivència en la natura.
La relació entre salut i desenvolupament. Conéixer les normes bàsiques sanitàries en cooperació.
L'aproximació al coneixement de la realitat històrica i actual de Guatemala. Conéixer els programes de cooperació d'Escoles Solidàries a l'Ixcan.
L'educació en les emocions, l'aprenentatge cooperatiu com a models transformadors en valors. Una educació inclusiva com a dret universal. La immigració com a eix educatiu en la solidaritat.
Aprendre a elaborar projectes de sensibilització. Els estereotips als mitjans de comunicació. El codi ètic de les imatges. L'Ètica de la cooperació i del cooperant.
Aquests seran part dels continguts que els docents, majoritàriament dones, hauran de superar en el PIEE, per finalitzar amb una tercera fase que els supose una transformació real a les pròpies escoles i centres educatius.


A finals de juliol, les persones voluntàries que componguen la XI edició del PIEE 2016, van realitzar els Intercanvis d'Experiències Educatives amb el professorat d'Infantil, Primària i Secundària d'Ixcan, Guatemala. En el dit intercanvi es treballaren els temes de: El canvi climàtic i el medi ambient, Com treballar amb l'alumnat d'Inclusió, Dinàmica en una classe d'Infantil o Preprimaria; Globalitzar a partir de l'art i Les tertúlies literàries dialògiques.

En aquest intercanvi han participat, a més de les 6 voluntàries valencianes, un total de 53 docents de les comunitats del PES en Ixcan.

Aquest encontre s'ha realitzat en la comunitat de Mayaland, on la junta del PES local i el professorat del centre s'han encarregat de tota la infraestructura que suposa estar dia i mig d'intercanvis.

La valoració d'aquestes jornades ha sigut molt positiva, tant per als docents com per al conjunt de la comunitat educativa.

12345

Presentació a la Facultat de Magisteri d'Ontinyent

El passat 23 de novembre Escoles Solidàries va estar presentant a l'alumnat de primer i segon de la Facultat de Magisteri del Campus d'Ontinyent la XII edició del Programa d'Intercanvi d'Experiències Educatives a Guatemala, després de fer-les a València, Xàtiva, Castelló i Elx. Es va explicar les diferents fases que implicava la realització del PIEE així com el detall d'aquestes.

L'alumnat es va mostrar interessat en les qüestions que es plantejaven.

 

Oficina AEN 1Les persones participants en el PIEE del 2016 ja estan a Ixcan, Guatemala.

Després de tot un dia de viatge per tal d'aplegar a Guatemala i d'altre dia per poder arribar a Ixcan, finalment es troben amb la contrapart AEN en Ixcan. Un descans després de tan llargues jornades les reconforta i les posa en situació d'anar situant-se en un nou context, en una nova cultura amb tot allò que al llarg d'un curs han aprés de forma teòrica i que ara poden anar trobant respostes a molts dels interrogants i plantejaments realitzats.

Arribaren a Guatemala el dia 17 de juliol, de nit. El dia 18 va ser tot de viatge. Primer Guatemala Coban, per continuar el camí cap a Playa Grande (Ixcan), on arribaren a final del dia.

Adaptació al paisatge, als menjars, la calor, .... Tot un repte.

Finalment tingueren reunions amb l'equip tècnic, Junta Directiva d'AEN, Comité Municipal del PES i Comité del PEI. Una sèrie de reunions que posaria al dia de tot el que s'està fent entre AEN i Escoles Solidàries.

Finalment cada persona es va dirigir a la comunitat que l'allotjaria durant el primer període de temps.

Traductor

esareubgcazh-CNzh-TWenfrgldeelhuitplptroru
Go to top