Activitats

El CEIP Sant Josep de Calassanç d'Aielo de Malferit ha realitzat la Volta Solidària que cada anys organitza dins de les activitats educatives programades pel centre i per tal de recaptar recursos econòmics per a desenvolupar el Projecte d'ajuda a l'alumnat amb necessitats educatives especials en Ixcan, Guatemala. Escoles Solidàries, al que el centre pertany, ve acompanyant a l'ONG AEN de Guatemala, desde l'any 2007.

Aquest és un model d'activitat de sensibilització social i educativa, dins del projecte anual del centre. Us mostrem algunes imatges que il·lustren l'aconteiciment.

 

Hem realitzat la VII jornada esportiva i solidària a l’Eixample d’Aielo.

La volta no és competitiva.

  • Cada alumne/a busca un o varis patrocinadors/es.
  • Cada alumne/a compta amb un carnet per a assenyalar els patrocinadors/es.
  • El patrocinador/a dóna a cada alumne/a 0’50 € o més.
  • Després de la volta el professorat signa en el carnet per a

justificar que l’alumne/a ha participat en la mateixa.

  • L’alumnat mostra als patrocinadors/es el carnet i aquestos

donen els diners fixats.

Tot l’alumnat porta un dorsal.

La distància de la cursa és diferent segons l’edat de l’alumnat.

Al finalitzar la volta s’entrega una medalla a l’alumnat

  • Els diners recaptats es destinen a ajudar a escolaritzar a l’alumnat de NEE de Guatemala dins del programa d’Escoles Solidàries.

Després de la volta, tot l’alumnat esmorza pa amb oli, sal i tomata. Algunes mares vénen a ajudar a preparar-lo.

Experiència d’una mestra que ha participat a la onzena edició del programa d’experiències educatives amb Guatemala PIEE XI

M´agradaria contar-vos el que he fet al meu centre C.P. La Marina ( Elx )

El claustre va triar el tema comú del turisme perquè al 2017 se commemora. Una vegada decidit, cada grup havia de triar un país diferent, els xicotets els triava el mestre i els de 5é i 6é van votar els alumnes el país que volien. Uns van triar Espanya, França, Kenia, Egipte, Islàndia, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i la meua classe Guatemala.

Una vegada decidit el país, ens vam situar geogràficament. A partir del meu viatge, vaig parlar a l’alumnat de la meua experiència viscuda en l´escola i amb les famílies. Els vaig mostrar el vídeo que vaig fer allí.

Plens de motivació, vam encetar el projecte. Es van fer preguntes prèvies que donaren pas a la construcció entre totes i tots del tema.

Vam portar fotos dels llocs de turisme que es pot anar; Guatemala, Antiga, Xela, Tikal... l’alumnat escrivia un peu de foto i es quedava exposada.

Vam introduir la cultura “maya”, explicant-los els calendaris, els números, la religió i els símbols que encara estan vius. En altre moment, vam pintar dibuixos relacionats amb el calendari, rituals, i van escriure el nom en el símbol que utilitzaven els mayes.

Vam treballar la numeració maya en cartolina i les equivalències. Anaven sorgint preguntes i dubtes que calia anar desbrinant.

Després van parlar de la flora i la fauna que havia, i van retallar imatges per tal de fer un mural, acompanyant-los de dibuixos dels arbres, de guacamai, quetzal, saraguate, jaguar... També completaren el treball de la Naturalesa Ixcanateca amb paisatges, a partir de les belles fotos de La Chúa i el llac Atitlán .

Per concloure el treball, descobriren la riquesa del folklore, la música i van retallar fotos de les quatre cultures; garífuna, maya, ladina i xinca amb les persones i els colorits vestits típics; wilpil, corte, cintes, mocadors... Reconegueren i aprengueren els noms dels instruments musicals típic:, marimba, chinchines, huetl, ayot,  tunkul i xirimía. Férem una paradeta dels instruments al corredor per a que poguera tocar l’alumnat de les diferents classes.

El treball gràfic el va completar l’alumnat. Finalment amb el títol " Con los chapines " vaig exposar fotos amb la família i l´escola. Ho vaig acompanyar d’una petita explicació de la meua experiència.

El fons del mural estava representat per la bandera de Guatemala amb el blau del Pacífic i Mar Carib i el blanc.

La participació de l’alumnat ha estat completa, aproximant-se a altra cultura que desconeixien.

Us presente una tasca a fer al vostre col·legi per col·laborar amb l'O.N.G. Escoles Solidàries. Es fàcil de dur endavant, no cal massa esforç per part del professorat i s'acongueixen bastants diners que fan possible que XIQUET/ES DE GUATEMALA VISQUEN AMB DIGNITAT.

VOLTA SOLIDÀRIA

 

CONSIDERACIONSVolta solidatria1

 

*La comissió de solidaritat del col·legi decideix a l'inici de curs , la data de celebració .

En data propera al dia D es decideix on celebrar-la, horari,...

*Hi participa tot l'alumnat del col·legi i tots els mestres queden implicats/ des.

* Aquesta tasca té un ressò a la societat ja que l'alumnat recurreix a familiars, amics, etc per obtenir els diners. El dia D , la família pot acudir com a públic.

* Les/els mestres especialistes en educació física decideixen les distàncies a recórrer en funció de l'edat, l'emplaçament i la infraestructura. També delimiten l'espai amb diferents elements per orientar l'alumnat .

Materials per poder treballar el tema de l'emigració a les aules

http://macoca.org/e-de-emigracion

Traductor

esareubgcazh-CNzh-TWenfrgldeelhuitplptroru
Go to top