Xalbal1

“AJ” Millorant la sanitat escolar, guanya l’educació. Avançant en Educació, millora la salut, en la Comunitat de “Xalbal” (Ixcán – El Quiché – Guatemala)”

L’Ajuntament d’Ontinyent financia la construcció d’un pou artesanal d’aigua entubada a l’Escola Normal Bilingüe Intercultural a l’aldea de Xalbal, Guatemala.


[Cerimònia maia per a iniciar la construcció del projecte

La comunitat educativa de Xalbal compta amb disponibilitat d’aigua, des de finals de desembre de 2018, gràcies al projecte portat endavant per Escoles Solidàries amb la important participació econòmica de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Al llarg del 2018, aquesta ONGD ha portat diferents projectes de prospecció i construcció de pous d’aigua a diferents comunitats educatives del municipi d’Ixcan (Guatemala); entre d’ altres s’ha portat a terme la prospecció  d’aigua a l’aldea de Xalbal, dins dels terrenys de l’Escola Normal Bilingüe Intercultural Mayab’ Tijob’al Tz’Ï’[1], al Departament del Quiché. El cost d’aquest projecte ha estat d’11.256,09 €, del quals l’Ajuntament d’Ontinyent ha aportat la quantitat de 7.515,90 €,  de la partida econòmica de 39.000,00 € corresponent a l’exercici 2018 per concepte de “Projectes de Cooperació Internacional” dels pressupostos municipals. Amb aquesta partida també es van finançar altres 4 projecte més, d’altres ONGD participants al Consell Municipal de Cooperació.

 Per a sufragar la resta de despeses del projecte del pou de Xalbal, s’ha comptat amb la col·laboració de la mateixa comunitat de Xalbal, aportant materials i mà d’obra no qualificada , per un valor estimat de 3.000,00 €, dels qual s’ha fet càrrec al pròpia comunitat; i la resta ha estat a càrrec de  la Asociación de Educadores Noorcidentales i Escoles Solidàries, ONGD valenciana, amb forta presència a Ontinyent i a la Vall d’Albaida

Amb aquest projecte es  millora el rendiment escolar  garantint  la disponibilitat i la gestió sostenible de l’aigua i el sanejament dels espais i la població de la comunitat educativa i de l’aldea, millorant significativament les condicions higiènic-sanitàries, reduint la morbiditat dels adolescents i joves  i la incidència d’infermetats infeccioses i parasitàries en la població juvenil ) i s’alleugera i dignifica el treball de les dones.  Aquest projecte tanca un llarg període 16 anys sense aigua a l’Escola Normal de  Xalbal.

Comparte este post

También te puede interesar