ALFASAN2020-000

Els Ajuntaments de Gandia, Ontinyent i Alzira junt a Escoles Solidàries recolzen l’alfabetització de persones.

ENMIG DE PANDÈMIA COVID-19, ARRANCA A LA REGIÓ, LA CAMPANYA D’ALFABETITZACIÓ 2020, AMB ENFOCAMENT DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA I ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC (AlfaSAN)

Asuncion Mita, Jutiapa, Guatemala, 15 d’agost del 2020. Enmig de la crisi provocada per la pandèmia del COVID-19, i contra tot pronòstic, dóna inici a la Regió Trifini, la campanya 2020 del Programa Trinacional d’Alfabetització amb enfocament de Seguretat Alimentària i Nutricional (AlfaSAN), beneficiant a més de 1,050 persones analfabetes, majors de 14 anys, pertanyents a més de 925 famílies de 31 comunitats de 15 municipis de Guatemala, Hondures i El Salvador.

El Programa Trinacional AlfaSAN va arrancar els passats mesos de juliol i agost del present any, en el marc dels projectes: “Producció Resilient d’Aliments en el Trifini Centreamericà” i “Millorada la SAN en els municipis de la MTFRL”, finançats per la Unió Europea/GIZ i l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (ACID), respectivament. Tots dos finançaments contemplaran el lliurament de Kits de bioseguretat i borses alimentàries (BolSAN), per a poder superar les limitacions i dificultats que aquesta pandèmia està provocant a la regió, tant a nivell sanitari com a nivell alimentari de les persones analfabetes i les seues famílies.

El Programa s’executa a més en aliança estratègica amb altres entitats nacionals i internacionals, com són el Comitè Nacional d’Alfabetització CONALFA), entitat rectora del tema a Guatemala, l’Organització No Governamental “Escoles Solidàries, La Germana Mancomunitat de la Ribera Alta (MANRA) i els Ajuntament de Gandia, Ontinyent i Alzira, totes de la Comunitat Valenciana, Espanya, els qui estan aportant a aquesta noble causa, finançament per a la compra de kits de bioseguretat, compra d’aliments per al lliurament de paquets alimentaris (BolSAN), compres de paquets de llavors criolles locals, així com altres suports per a superar les dificultats que aquesta pandèmia ha generat. Les Institucions de la Comunitat Valenciana s’han sumat al Programa, amb la finalitat d’acompanyar a la Mancomunitat Trinacional, per a donar resposta a la crisi alimentària que la població més vulnerable de la regió enfronta, provocada per la pandèmia del COVID-19.

Per a implementar el Programa AlfaSAN, s’ha requerit de la contractació de 15 Tècnics Municipals que promouen el Desenvolupament Rural Comunitari i més de 40 facilitadors comunitaris (alfabetitzadores), contractats per les entitats sòcies (CONALFA, Guatemala; 15 Governs Locals Participants; i Mancomunitat Trinacional, per mitjà de les entitats que financen els projectes).

El Programa AlfaSAN té com a objectiu alfabetitzar persones majors de 15 anys mitjançant continguts de seguretat alimentària i nutricional, garantint d’aquesta manera que les famílies milloren el seu estat nutricional i, a la vegada, aprenguen a llegir i a escriure. Dins dels components de treball del Programa AlfaSAN, es desenvolupen “Escoles de Camp per a la Seguretat Alimentària i Nutricional, EcaSAN”, en aquest espai d’aprenentatge, les famílies dels analfabetes seran beneficiats amb la dotació d’un paquet de llavors criolles locals, amb la finalitat de desenvolupar els coneixements i capacitats perquè les famílies puguen ser més resilients a l’efecte del canvi climàtic, així com a la crisi que en aquest moment enfronten, per a superar les dificultats que presenta el COVID-19. D’igual forma, en el context de les EcaSAN, els estudiants aprenen a elaborar receptes nutricionals utilitzant aliments locals, utilitzant els aliments que s’entregaran en la Borsa Alimentària (BolSAN).

És de reconèixer que el Programa AlfaSAN, és hui una resposta efectiva a la crisi alimentària que es viu a nivell de la regió, atès que per mitjà d’aquest, s’estarà entregant Kits de bioseguretat a cada analfabeta participant del Programa, dues bosses alimentàries (BolSAN), una per mes (setembre i octubre), un paquet de llavors criolles locals per família i un lot aviari de 12 ocells (10 gallines i 2 galls), tot l’anterior, per família que integre una analfabeta al Programa, perquè les mateixes puguen ser més resilients a l’efecte del canvi climàtic i a la crisi alimentària que a nivell local s’enfronta.

https://www.trinacionalriolempa.org/mtfrl/

Comparte este post

También te puede interesar

Mercat del llibre solidari

Document de presentació Un llibre, llavor de solidaritat PRESENTACIÓ Escoles Solidàries és una ONGD valenciana que ve treballant per vol promoure la transformació de les

Llegir més »