entrega

Escuelas solidarias para Alfabetizar, con enfoque de Seguridad Alimentaria y Nutricional, a poblaciones vulnerables de 3 comunidades rurales en el Trifinio Centroamericano, en tiempos de COVID-19

Projecte:

Escuelas solidarias para Alfabetizar, con enfoque de Seguridad Alimentaria y Nutricional, a poblaciones vulnerables de 3 comunidades rurales en el Trifinio Centroamericano, en tiempos de COVID-19

Comunitat:

Comunitats: Centro Cajón del Rio y El Palmar Cajón del Rio del municipio de Camotán de Guatemala; San Ramón y Los Planes del municipio Citalá de El Salvador; y El Matasano del municipio de Sensenti, de Honduras.

Data inici: 01/04/2020                     Data Finalització: 31/03/2021

Import: 73.461,00 €

Financiat per: 
Financiat per la Diputació Provincial de Castelló: 12.000,00 €
Aportació de beneficiaris i Trinacional: 13.593,33 €
Aportació Local i altres entitats públiques: 47.868,00 €
 

Població beneficiària:

Directa: 150 persones d’igual nombre de famílies de tres municipis de Guatemala, Honduras y El Salvador. S’espera que un 60% (90 persones) dels participants del projecte siguen dones.
Indirecta: 750 persones

Descripció del projecte

Es reconeix a la regió les bretxes històriques existents entre les oportunitats per al desenvolupament equitatiu i igualitari a la població, sent majorment afectades les dones, que representen al voltant del 52% de la població. En aquest context, es promou la lluita contra les causes estructurals que provoquen aquestes situacions, sent una d’elles i no menys important l’accés a l’educació i el coneixement.

El projecte permetrà:
– Alfabetitzar població vulnerable de 3 comunitats rurals vulnerables de la regió Trifinio.
– Incrementar coneixements sobre Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN) amb enfocament de Canvi Climàtic, Democràcia de Gènere i Producció resilient d’Aliments.
– Contribuir a reduir els índexs de desnutrició aguda, de xiquets i xiquetes, menors de 5 anys, producte de el coneixement adquirit pels participants de el Programa AlfaSAN.
– Dotar d’una granja de gallines criolles locals, per a la producció i lliurament de lots aviaris a famílies vulnerables.

La Mancomunitat Trinacional adequarà metodològicament l’execució de el Programa davant la crisi sanitària de l’COVID 19, per tal de no afectar els indicadors i metes establertes en el mateix. Dotant a tots els participants d’entrades pedagògiques consistents en un kit de bioseguretat familiar. L’ús ho aprendran a través d’una lliçó introductòria sobre maneig i de prevenció de Covid-19;

Atès que un dels problemes que enfronten les poblacions més vulnerables de la regió, és l’analfabetisme, la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa està implementant des de fa més de 8 anys, el Programa d’Alfabetització per a la Seguretat Alimentària i Nutricional (AlfaSAN), el qual contempla dins de la seva metodologia l’establiment a nivell comunitari d’Escoles de Camp. Un espai col·lectiu d’ensenyament-aprenentatge, on s’enforteixen les capacitats de les famílies participants, per millorar els coneixements en Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN), permetent a més, per mitjà del programa, aprendre a llegir i escriure. Es enforteixen a més, els coneixements en:

1.- Establiment d’horts familiars, per millorar la producció d’aliments locals;
2.-Preparació d’aliments i receptes més nutritives; i,
3.- la capacitat de producció familiar de proteïna animal (carn i ou), per mitjà de la dotació d’un lot aviària (Gallines criolles locals).

Entitats finançadores

Comparte este post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

También te puede interesar