Alfasan VIII

Escuelas solidarias para Alfabetizar poblaciones vulnerables de 3 comunidades rurales en el Trifinio Centroamericano

Projecte:

Escuelas solidarias para Alfabetizar, con enfoque de Seguridad Alimentaria y Nutricional, a poblaciones vulnerables de 3 comunidades rurales en el Trifinio Centroamericano, en tiempos de COVID-19

Comunitat:

Laguna de Tuticopote del municipio de Olopa de Guatemala; Valle de Jesús y Barrio Nuevo del municipio San Fernando de El Salvador; y El Mojanal y Las Delicias del municipio Santa Fe, de Honduras.

Data inici: 01/02/2020                     Data Finalització: 31/01/2021

Import: 73.461,00 €

Finançat per:

Ajuntament de Gandia: 13.210,00 €

Aportació de beneficiaris i Trinacional: 5.395,00 €

 Aportació Local i altres entitats públiques: 54.856,00 €

Població beneficiària:

Directa: 150 persones d’igual nombre de famílies de tres municipis de Guatemala, Honduras y El Salvador. S’espera que un 60% (90 persones) dels participants del projecte siguen dones.
Indirecta: 750 persones

 

Objectius Desenvolupament Sostenible

Descripció del projecte:

Es reconeix a la regió les bretxes històriques existents entre les oportunitats per al desenvolupament equitatiu i igualitari a la població, sent majorment afectades les dones, que representen al voltant del 52% de la població. En aquest context, es promou la lluita contra les causes estructurals que provoquen aquestes situacions, sent una d’elles i no menys important l’accés a l’educació i el coneixement.

El projecte permetrà:
– Alfabetitzar població vulnerable de 3 comunitats rurals vulnerables de la regió Trifinio.
– Incrementar coneixements sobre Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN) amb enfocament de Canvi Climàtic, Democràcia de Gènere i Producció resilient d’Aliments.
– Contribuir a reduir els índexs de desnutrició aguda, de xiquets i xiquetes, menors de 5 anys, producte de el coneixement adquirit pels participants de el Programa AlfaSAN.
– Dotar d’una granja de gallines criolles locals, per a la producció i lliurament de lots aviaris a famílies vulnerables.

La Mancomunitat Trinacional adequarà metodològicament l’execució de el Programa davant la crisi sanitària de l’COVID 19, per tal de no afectar els indicadors i metes establertes en el mateix. Dotant a tots els participants d’entrades pedagògiques consistents en un kit de bioseguretat familiar. L’ús ho aprendran a través d’una lliçó introductòria sobre maneig i de prevenció de Covid-19;

Atès que un dels problemes que enfronten les poblacions més vulnerables de la regió, és l’analfabetisme, la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa està implementant des de fa més de 8 anys, el Programa d’Alfabetització per a la Seguretat Alimentària i Nutricional (AlfaSAN), el qual contempla dins de la seva metodologia l’establiment a nivell comunitari d’Escoles de Camp. Un espai col·lectiu d’ensenyament-aprenentatge, on s’enforteixen les capacitats de les famílies participants, per millorar els coneixements en Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN), permetent a més, per mitjà del programa, aprendre a llegir i escriure. Es enforteixen a més, els coneixements en:

1.- Establiment d’horts familiars, per millorar la producció d’aliments locals;
2.-Preparació d’aliments i receptes més nutritives; i,
3.- la capacitat de producció familiar de proteïna animal (carn i ou), per mitjà de la dotació d’un lot aviària (Gallines criolles locals).

Entitats finançadores

Comparte este post

También te puede interesar