Escuelas solidarias para Alfabetizar poblaciones vulnerables de 3 comunidades rurales en el Trifinio Centroamericano

  • Autor de la entrada:
  • Categoría de la entrada:Projectes

Comunitats: Laguna de Tuticopote del municipio de Olopa de Guatemala; Valle de Jesús y Barrio Nuevo del municipio San Fernando de El Salvador; y El Mojanal y Las Delicias del municipio Santa Fe, de Honduras.
Municipis:  Olopa, San Fernando y Santa Fe.
Països: Guatemala, El Salvador, Honduras.

Data Inici: 01-02-2020           
Data finalització: 31-01-2021

PRESSUPOST:
– Cost total:       73.461,00 €
– Financiat per l’Ajuntament de Gandia:         13.210,00 € (17,98%)
– Aportació de beneficiaris i Trinacional:           5.395,00 € (7,34%)
– Aportació Local i altres entitats públiques:         54.856,00 € (74,68%)

Població beneficiaria: 
Directa: 150 persones d’igual nombre de famílies de tres municipis de Guatemala, Honduras y El Salvador. S’espera que un 60% (90 persones) dels participants del projecte siguen dones.
Indirecta: 750 persones

Breu descripció del projecte:
Es reconeix a la regió les bretxes històriques existents entre les oportunitats per al desenvolupament equitatiu i igualitari a la població, sent majorment afectades les dones, que representen al voltant del 52% de la població. En aquest context, es promou la lluita contra les causes estructurals que provoquen aquestes situacions, sent una d’elles i no menys important l’accés a l’educació i el coneixement.

El projecte permetrà:
– Alfabetitzar població vulnerable de 3 comunitats rurals vulnerables de la regió Trifinio.
– Incrementar coneixements sobre Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN) amb enfocament de Canvi Climàtic, Democràcia de Gènere i Producció resilient d’Aliments.
– Contribuir a reduir els índexs de desnutrició aguda, de xiquets i xiquetes, menors de 5 anys, producte de el coneixement adquirit pels participants de el Programa AlfaSAN.

Atès que un dels problemes que enfronten les poblacions més vulnerables de la regió, és l’analfabetisme, la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa està implementant des de fa més de 8 anys, el Programa d’Alfabetització per a la Seguretat Alimentària i Nutricional (AlfaSAN), el qual contempla dins de la seva metodologia l’establiment a nivell comunitari d’Escoles de Camp. Un espai col·lectiu d’ensenyament-aprenentatge, on s’enforteixen les capacitats de les famílies participants, per millorar els coneixements en Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN), permetent a més, per mitjà del programa, aprendre a llegir i escriure. Es enforteixen a més, els coneixements en:

1.- Establiment d’horts familiars, per millorar la producció d’aliments locals;
2.-Preparació d’aliments i receptes més nutritives; i,
3.- la capacitat de producció familiar de proteïna animal (carn i ou), per mitjà de la dotació d’un lot aviària (Gallines criolles locals).

Entitats Financiadores