SEMILLAS0000

Treballant per afrontar la crisi alimentària produida pel COVID-19

LA MANCOMUNITAT TRINACIONAL LLIURA DOS MIL PAQUETS DE LLAVORS CRIOLLES LOCALS PER A ESTABLIR HORTS FAMILIARS I ENFRONTAR LA CRISI ALIMENTÀRIA DE LA REGIÓ

Sinuapa, Ocotepeque, Hondures, 27 de setembre del 2020. Per a enfrontar la crisi alimentària de la regió i com a estratègia de resiliència alimentària davant els embats del canvi climàtic i la crisi sanitària provocada per la COVID-19, la Mancomunitat Trinacional ha conclòs el lliurament de dos mil paquets de llavors criolles locals, a igual nombre de famílies, de 35 comunitats de 16 municipi de Guatemala, Hondures i E Salvador, a la regió Trifini.

El lliurament dels paquets de llavors criolles locals, s’emmarca en el context del Programa AlfaSAN, i específicament com a part dels imputs pedagògics de l’Escola de Camp per a la Seguretat Alimentària i Nutricional (EcaSAN), per mitjà de les quals s’estaran habilitant més de dos mil horts familiars, amb la finalitat de dotar de capacitats i coneixements a les famílies dels analfabetes, perquè cultiven i recuperen espècies locals, les quals puguen ser integrades en la dieta familiar, immediatament s’estiguen produint aquests aliments vegetals.

El paquet de llavors criolles o material vegetatiu, entregats a cada família, consta de nou espècies de llavors, algunes de les quals es detallen a continuació: “Berenjena, Chipilín, Cilantro, Hierba Mora, Ejote, Rábano Crisont, Tomate Roma, Pepino, Espinaca Lisa, Amaranto, Esquejes de Camote e Hijos de Plátano”. Per al cas dels paquets entregats amb el suport del SICA-PROGRESSEN, i amb el finançament del Gran Ducat de Luxemburg, es va lliurar a més dos quintals de Lombricompost i un galó de Lombrifoliar, per a cada família participant.

El Programa Trinacional AlfaSAN va començar els passats mesos de juliol i agost del present any, en el marc dels projectes: “Producció Resilient d’Aliments en el Trifini Centreamericà” i “Millorada la SAN en els municipis de la MTFRL”, finançats per la Unió Europea/GIZ i l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (ACID), respectivament. Tots dos finançaments han contemplat la compra i lliurament de paquets de llavors criolles locals, per a poder superar les limitants i dificultats alimentàries que aquesta pandèmia està provocant, a les famílies més vulnerables de la regió.

Els paquets de llavors criolles locals són part dels inputs que s’han aconseguit adquirir, amb recursos de l’ONGD “Escoles Solidàries”, la Mancomunitat de la Ribera Alta (MANRA) i els Ajuntament de Gandia, Ontinyent i Alzira, totes de la Comunitat Valenciana, Espanya, els qui estan aportant recursos financers, perquè es puguen dotar a les famílies de la regió amb llavors locals per a establir els horts familiars i puguen enfrontar de manera més resilient l’actual crisi alimentària que la regió enfronta.

Per a implementar el Programa AlfaSAN, s’ha requerit de la contractació de 15 Tècnics Municipals que promouen el Desenvolupament Rural Comunitari i més de 40 facilitadors comunitaris (alfabetizadores), contractats per les entitats sòcies (CONALFA, Guatemala; 15 Governs Locals Participants; i Mancomunitat Trinacional, per mitjà de les entitats que financen els projectes), els qui estan encarregades de facilitar els coneixements i l’assistència tècnica requerida per les famílies participants de les EcaSAN.

L’establiment de dos mil horts familiars, en més de 35 comunitats de 16 municipis, permetrà a la Mancomunitat Trinacional conéixer de millor forma, com les EcaSAN poden millorar el nivell d’aprenentatge dels coneixements sobre SAN, així com de resiliència alimentària de poblacions vulnerables a la regió. D’igual forma, aquests horts permetran, iniciar un procés de recuperació d’espècies de llavors criolles locals, amb la quals es puga millorar la disponibilitat d’aliments d’aquestes poblacions vulnerables en aquesta regió endèmica de fam.

https://www.trinacionalriolempa.org/mtfrl/

Comparte este post

También te puede interesar