IMG_20230814_175014

Voluntaris del PIEE de 2023 comparteixen les seues experiències a Centreamèrica per a formar docents

Les vivències a Centreamèrica dels voluntaris que van participar en el PIEE de 2023 han vertebrat el contingut d’una jornada formativa per a docents organitzada per Escoles Solidàries. La jornada va tindre lloc el passat dilluns 20 de maig i ha sigut valorada de “molt positiva” i “molt satisfactòria” pels participants, qui han ressaltat la importància de jornades com aquesta “per a visibilitzar la cooperació que fan les persones docents”.

L’activitat formativa, denominada oficialment “Jornades d’Intercanvi d’Experiències Educatives de Solidaritat amb Centreamèrica”, són una part essencial del compromís d’Escoles Solidàries amb l’educació per al desenvolupament, la cooperació i la sostenibilitat. Durant aquestes sessions, es van presentar les experiències dels voluntaris del PIEE de 2023, que van viatjar a comunitats rurals de Costa Rica, El Salvador, Hondures i Guatemala per col·laborar amb les escoles locals.

El PIEE (Programa d’Intercanvi d’Experiències Educatives) forma part de les iniciatives d’Escoles Solidàries per promoure l’educació per al desenvolupament. Aquest programa ofereix a docents interessats una formació prèvia intensiva, incloent una fase inicial de 40 hores en cooperació per al desenvolupament i una segona fase de 60 hores de formació específica per als docents que decideixen fer voluntariat a Centreamèrica. L’edició de 2023 es va desenvolupar del 19 de juliol al 16 d’agost de 2023 i van ser set els voluntaris que van participar: David Pous, Ricard Machí, Javier Juan, Bartolomé Úbeda, Blanca Carceller, Marta Moreno i Maria Torres. 

Durant la jornada formativa celebrada el 20 de maig, sis dels set participants van compartir les seues experiències en diverses ponències. El programa de les jornades incloïa:

Iolanda Torró Ferrero: El paper de la ONGD Escoles Solidàries en cooperació i desenvolupament.

David Pous: Experiències de solidaritat en Costa Rica.

Javier Juan: Experiència de solidaritat en El Salvador.

Bartolomé Úbeda: Experiència de solidaritat en Guatemala.

Marta Moreno: Experiència de solidaritat en Hondures (San Rafael, Ocotepeque).

Maria Torres: Experiència de solidaritat en Hondures (El Azufrado, La Labor).

Les sessions es van realitzar a través de Google Meet, amb 13 participants. A més, els assistents van completar una sèrie de tasques online a través de la plataforma Moodle d’Escoles Solidàries, que incloïa recursos per treballar la solidaritat i activitats pràctiques per als seus alumnes. 

Les valoracions de les jornades van ser totes positives, destacant la proximitat dels ponents amb la realitat centreamericana i la seva capacitat de transmetre experiències. Alguns comentaris incloïen: «Ens ha obert molt la perspectiva del treball de la solidaritat en les nostres aules i la inquietud de fer voluntariat en països d’altres cultures per a enriquir-nos mútuament» i «Cal fer més jornades com aquestes per visibilitzar la cooperació que fan docents».

Amb aquestes jornades, Escoles Solidàries continua promovent una educació basada en els valors de la solidaritat i la cooperació internacional, fomentant el desenvolupament personal i professional dels docents participants.

Comparte este post

También te puede interesar