Escoles Solidàries dóna el tret de sortida a la nova edició del certamen literari transmèdia, una iniciativa que forma part del projecte XarCES: Xarxa de Comunitats Educatives Solidàries i que enguany se centrarà en sensibilitzar l’alumnat dels centres educatius del País Valencià sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’agenda 2030. Amb el lema «Històries solidàries que connecten mons», aquest certamen vol impulsar la creativitat i el compromís social entre els joves participants, mentre fomenten la seva implicació activa en la consecució d’un futur més just i sostenible.
Modalitats i categories de participació
Els estudiants de tercer cicle d’educació primària (5é i 6é curs) i primer cicle d’educació secundària (1r i 2n curs d’ESO) podran presentar-se a diferents categories del concurs, que inclouen:
- Relats curts
- Vídeos
- Pòdcast
- Còmic
Es tracta d’un certamen transmèdia, en què els alumnes podran expressar les seues idees i reflexions mitjançant diversos formats, combinant la narració escrita amb la creació d’obres audiovisuals i gràfiques. Aquest enfocament permet que els estudiants aprofundisquen en el missatge i utilitzen les seues habilitats en diverses àrees de la comunicació.
Objectius del certamen
Els objectius principals del certamen, tal com recullen les bases, són fomentar la solidaritat, la igualtat i la cooperació entre els joves, així com promoure l’educació per a la ciutadania global i els drets humans. A través de la creació de productes literaris i audiovisuals, Escoles Solidàries busca despertar la imaginació de l’alumnat i promoure un ús responsable i inclusiu del llenguatge.
Condicions i terminis
Els treballs poden ser realitzats de manera individual o en grups de fins a 3 persones i es presentaran en formats específics per a cada modalitat. Els participants tenen temps fins al 2 de maig de 2025 per enviar les seves obres a l’adreça de correu electrònic certamen@escolessolidaries.org.
La Comissió de Valoració, formada per professionals de prestigi, seleccionará els millors treballs de cada categoria i cicle educatiu, amb un total de 16 premis. Els guanyadors es faran públics el 23 de maig de 2025.
Premis i drets d’autor
Els treballs premiats rebran un diploma d’Escoles Solidàries, i els millors seran cedits per a la seua difusió i ús dins de les activitats de l’organització. La participació en el certamen implica l’acceptació dels drets d’exhibició i difusió dels treballs seleccionats.
Per a més informació sobre el certamen, les bases completes i els criteris d’avaluació, es poden consultar les condicions a la pàgina web d’Escoles Solidàries o enviar un correu electrònic a certamen@escolessolidaries.org.
Un repte per a la joventut solidària
Amb aquest certamen, Escoles Solidàries vol animar als estudiants a reflexionar sobre els reptes globals i, alhora, oferir-los una plataforma per expressar les seues idees de manera creativa i innovadora. La participació en aquest certamen representa una oportunitat única per als joves d’implicar-se activament en la construcció d’un futur més sostenible i just per a tots i totes.