En este momento estás viendo Crònica d’un començament a Centreamèrica

Crònica d’un començament a Centreamèrica

CRÒNICA DE LA PRIMERA SETMANA DE LA SEGONA FASE DEL PIEE XIX

Un llarg viatge de Llevant cap a Ponent, acompanyant huit hores al Sol. Cotxes, avions, aeroports, escales, bus…vint-i-quatre hores després l’arribada al Salvador va estar acompanyada d’unes “pupuses” que calmaren la xafogor. Tres hores més tard s’instal·laren a l’hotel de la Palma, una joieta típica obert des de 1940 i restaurat amb gust al llarg del temps. Els galls i els lladrucs dels gossos, evitaren les alarmes dels mòbils. De vell nou amb bus es desplaçaren a les oficines de la MTFRL on s’explicà qui, com, què de l’organització , així com les normes i condicions de l’estadia docent. La constitució de la nova Junta de l’organització, va facilitar el desplaçament de la majoria del voluntariat a la seua destinació.

Primeres impressions colpejadores. Emocions, ensurts, benvingudes, acolliments, l’entorn, els camins, els transports, els menjars, les persones, les criatures…

Anada a l’escola, primer contacte docent amb criatures i professorat. Està acabant la setmana i el professorat més llunyà ha de tornar amb la seua família. Moments de “plática”, de rentar la bugada, de cuinar, de passejar, de riure i saber, definitivament de compartir la vida.

S´albira la segona setmana amb dues jornades d’intercanvis, amb noves mirades, amb perspectives no somiades.

CRÒNICA DE LA SEGONA SETMANA DE LA SEGONA FASE DEL PIEE XIX

Amb la primera jornada d’intercanvis celebrada a Candelaria de la Frontera, s’observa que el sistema públic governamental, ha canviat. Els municipis han passat a ser districtes, fent grans agrupacions municipals. La gent no sap ben bé encara com funcionaran amb un 1% de recursos.

Són autoritzats 20 docents que van poder compartir  amb una voluntària llicenciada en ciències mediambientals, tècniques d’aprenentatge cooperatiu, recursos mediambientals per a implementar a les aules, així com el recurs de l’hort escolar. Va hi haver participació i una avaluació ben positiva.

La segona jornada va possibilitar intercanviar el recurs de la Tertúlia Literària i d’Aprenentatge Cooperatiu. 20 docents del districte de Francisco Morozan i Dulce Nombre de María, van valorar altament positiva la jornada per les exposicions de les ponents, pels recursos aportats, per possibilitar l’encontre.

Primera setmana de cooperación d’ESCOLES SOLIDÀRIES en Costa Rica.

Dimarts día 16 de juliol quatre voluntàries i una coordinadora d’Escoles Solidàries arribàrem al Cantó D’Upala, una zona del nord de Costa Rica en frontera amb Nicaragua.

Al día següent ja vam poder anar a les comunitats respectives de El Porvenir de Aguas Claras, Delicias i Brasília. Un día més tard arribarem a la comunitat de Nazareth en el districte del Yolillal i visitarem el seu centre educatiu.

Les quatre voluntàries assisteixen diàriament a les respectives escoles i conviuen amb una família en la seua comunitat.

Els centres de Upala, són centres rurals molt pròxims a la frontera amb Nicaragua. Visitant els centres educatius hem pogut comprovar la pobresa de les comunitats i de les famílies en aquesta zona del nord de Costa Rica. Les comunicacions per carretera entre les comunitats es fan molt difícils pel mal estat dels camins.

En aquests moments les escoles estan immerses en un ambient festiu, celebrant l’annexió de la província de Guanacaste a Costa Rica  La gent de la península de Nicoya (que pertanyia a Nicaragua) va decidir voluntàriament pertànyer a Costa Rica fa 200 anys, en 1824. Cada escola fa una gran celebració els dies previs al 25 de juliol, fent balls tradicionals a les escoles, “bombes” que són recitacions de dites i poemes curts, concursos de tortilles de dacsa i carreres de cintes, entre altres activitas.

Durant aquesta setmana s’han visitat les quatre comunitats i a les quatres famílies d’acollida de les voluntàries, així com a dues de les escoles, escola Nazareth i Liceo Brasília

També s’ha fet una visita al Supervisor del districte 01 (inspector d’educació) , D. Juan Carlos Picado Delgado, per organitzar els intercanvis educatius amb el professorat de les diferents escoles i les temàtiques a tractar en la formació educativa. Els temes que es tractaran en aquesta edició del PIEE XIX en la zona de Costa Rica, seran bàsicament, la inclusió educativa, experiències educatives en un aula d’infantil de 3 i 5 anys, així com metodologies didàctiques de les matemàtiques i de l’anglès.