El Decàleg d’Escoles Solidàries, una llista de principis que defineixen l’acció solidària dins dels centres educatius, ha servit com a base i guió per a l’escriptura dels 10 relats que composen el llibre Contes per a una Escola Solidària, escrit i il·lustrat per vint creadors i creadores valencianes. Aquest llibre, que forma part del projecte XarCES, està dirigit a públic infantil i juvenil (dels 10 als 14 anys) i pretén ser una eina per al debat i per a motivar tertúlies dialògiques a l’aula.
Contes per a una Escola Solidària es composa de deu relats escrits per autors i autores valencianes, de manera que cadascuna de les històries representa un dels punts del decàleg d’Escoles Solidàries. Els deu relats han estat escrits de forma voluntària per escriptors i escriptores compromeses amb la solidaritat i vinculats al món de l’educació. Cada un dels contes ha sigut il·lustrat per un artista diferent, els deu del territori valencià, que també han atorgat la seua labor artística de manera altruista i voluntària per contribuir amb el projecte.
El llibre del decàleg està plantejat més com a eina educativa que com a llibre de lectura. El propòsit del llibre és que “genere debat, que servisca en l’aula per a comentar-lo i treballar els punts que planteja”, segons expliquen els coordinadors originals del projecte de XarCES, Mario Viché i Santiago Estañán. Dins del programa d’activitats de XarCES, el llibre es planteja com un fil conductor per a que els alumnes realitzen tertúlies dialògiques al respecte dels temes que tracta. El projecte XarCES també inclou l’oferta, per als centres que ho desitgen, de convidar a un o dos dels artistes involucrats en la creació del llibre, autors i/o il·lustradors, per a que participen en una de les sessions de treball del llibre.
A banda de sensibilitzar a l’alumnat sobre temes de solidaritat, el llibre també aconsegueix fomentar el pensament crític mitjançant el debat i potenciar la lectura en valencià. “La possibilitat de tindre contacte directe amb l’autor o autora d’un conte, i també de la persona que l’ha il·lustrat, pot servir com a font d’inspiració per a alguns alumnes i pot encendre en l’alumnat un interés especial en l’escriptura o les arts gràfiques”, declara Kelsang Bas, tècnic dinamitzador del projecte XarCES.
El procés d’edició del llibre va acabar el passat 17 de maig i els exemplars publicats han arribat hui 30 de maig a la seu d’Escoles Solidàries. L’entitat farà arribar exemplars de mostra als centres participants en XarCES tan prompte com siga possible.