Les ONGD de la Comunitat Valenciana fan una crida a la societat perquè, en les eleccions generals, donen suport a opcions polítiques compromeses amb els drets humans i la protecció de la naturalesa.
València, 30 de juny de 2023. La Coordinadora Valenciana de ONGD – que agrupa 102 entitats de tota la Comunitat- va celebrar ahir la seua Assemblea General Ordinària, en la qual han demanat que el nou govern autonòmic i els ajuntaments que s’estan constituint, continuen impulsant polítiques socials compromeses amb els drets humans i la protecció de la naturalesa, i no cedeixen davant les posicions polítiques que qüestionen la solidaritat, el canvi climàtic i els drets de dones, persones migrants, el col·lectiu LGTBIQ+ i altres grups socials que sofreixen desigualtats i discriminació.
“Estem vivint temps difícils per a la solidaritat i la justícia global. Creixen els moviments polítics que promouen l’odi, la por i la intolerància, i es radicalitza un sistema econòmic que multiplica les desigualtats i genera exclusió per a la gran majoria de la població. Tot això que ocorre aquí i en moltes altres parts del planeta, soscava els fonaments mateixos de la vida en societat. Ni podem ni mirarem cap a un altre costat davant aquesta crisi de valors”, explica Cristina Ramón Lupiañez, presidenta de la Coordinadora.
Per això, les 102 entitats que componen la Coordinadora Valenciana de ONGD, han aprovat una resolució en la seva Assemblea en la qual apel·len a la ciutadania perquè, en les eleccions generals, donen suport a opcions polítiques compromeses amb els drets humans i la protecció de la naturalesa.
Demandes
Entre les demandes concretes que la Coordinadora reclama als nous governs autonòmics i locals en el marc d’aquesta nova legislatura 2023-2027, destaquen:
Continuar impulsant els drets humans, inclosos drets socials i econòmics, i la igualtat en la diversitat en les polítiques públiques amb la finalitat d’erradicar la pobresa i l’exclusió, sense fer marxa enrere en els importants assoliments aconseguits en els últims anys.
Complir les obligacions i compromisos de respectar, protegir i garantir els drets humans de totes les persones, incloses les persones migrants, desplaçades i refugiades.
Impulsar i no abandonar les polítiques de defensa del medi ambient, incloses les destinades a disminuir la petjada ecològica de l’Administració i de l’activitat econòmica; a minimitzar l’ús de recursos, i impulsar el seu reciclatge i reutilització; a impulsar les energies renovables en espais públics, i de manera racional per a no posar en risc l’entorn rural; a promoure les comunitats energètiques des de les entitats locals; a impulsar el transport públic sostenible; i a promoure la sensibilització sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat ecològica.
Complir amb els acords signats per una Cooperació Internacional al Desenvolupament transformadora a nivell autonòmic i local en els municipis de València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx, garantint el 0,4% dels pressupostos al final de la legislatura per a aquestes polítiques, en el camí del 0,7% marcat com a objectiu global per a 2030.
Impulsar la millora de la qualitat de la gestió i la rendició de comptes de la cooperació valenciana, mantenint les estructures de gestió de direcció general i regidories de cooperació internacional per al desenvolupament, dotar-les de competències polítiques, recursos econòmics i personal tècnic suficient, format i estable, per a poder així impulsar una gestió adequada i actualitzada de la política de cooperació.
Afavorir el comerç just, el consum responsable, l’economia alternativa i solidària, la compra pública ètica de les Administracions Públiques i el respecte per part de les empreses dels drets humans i laborals al llarg de tota la cadena de producció.
Per a més informació, reportatges o entrevistes
Gara Pulido Tacoronte, tel. 604 17 66 66 gara.pulido@cvongd.org