Durant els mesos de juliol i agost de 2022 s’ha desenvolupat la segona fase del programa amb la convivència a Guatemala, Hondures i El Salvador amb famílies de les comunitats d’aquests països centreamericans.
La Mancomunitat Trinacional Fronterera del riu Lempa (MTFRL) és la contrapart d’Escoles Solidàries en els programes de Cooperació Internacional que desenvolupem en aquests països. Ha sigut l’entitat que ha col·laborat en l’organització de les estades en les comunitats dels tres països, i han donat suport a les persones voluntàries per al bon desenvolupament del programa.
A El Salvador ha estat la voluntària Carmen, que ha residit en Candelaria de la frontera. La seua experiència educativa l’ha desenvolupada en la Comunitat de Monteverde, en el Centre escolar del cantó El Jute, un Col·legi amb 3 aules on s’agrupava alumnat dels diferents graus de Infantil i Primària.
També Joana i Natalia han estat al municipi de San Francisco Morazán del departament de Chalatenango. El Complex Educatiu “Alfredo Espino” en el qual han col·laborat, el centre té alumnat des d’Educació Infantil a Batxiller.
A Guatemala la voluntària Desireé ha estat en la Comunitat de Las Sopas en el municipi d’Esquipulas. El llogaret és un disseminat de cases a la muntanya i l’escola estava 1km, amb camí de terra, des de la casa on vivia. Té 5 aules i 100 alumos/as. Les aules són 1r, 2n, 3ºy 5è compartit, 4t i 6è compartit i una aula d’educació infantil.
A Hondures, Rubén ha estat convivint amb una família en la Comunitat San Francisco Cones, del municipi de Sensentí. El centre on ha estat ha sigut el CEBG “José María Medina”. És un centre que acull alumnat des de Infantil a Secundària, arreglat i amb molt d’espai. Aules per a tots els cursos, saló d’usos múltiples (esport, actes…), patis amb jardí i gronxadors. El seu director ha facilitat els intercanvis d’experiències i la participació en la vida acadèmica.
Per la seua part Zaira ha estat en la Comunitat La Labor centre. La seua col·laboració educativa l’ha desenvolupada en l’Institut Governamental “Dr. Esteban Mendoza”, que és un centre d’educació secundària. El seu director, juntament amb l’associació de pares es mouen molt per a aconseguir recursos. Tenen metge, dentista i infermera nutricional (són voluntaris), l’Ampa ha col·laborat per a la revisió i tractament dental. Zaira també ha participat en la casa de la cultura.
La voluntària Elia ha conviscut en la Comunitat de Sant Rafael, en el municipi d’Ocotepeque. El CEBG “Dr. Francisco Valle Mayorga”, és un centre amb 5 aules: una d’infantil, i unes altres de 1r, 2n , 3r i 6è junts i 4t i 5è junts també. De més de 100 alumnes/as abans de la pandèmia han passat a uns 50, la meitat aproximadament, el motiu és que els pares han emigrat als Estats Units i se’ls han emportats. Hi havia 2 professors i 3 professores. Elia ha col·laborat en l’atenció a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge.
El voluntariat, durant la seua estada, han mantingut contactes amb les autoritats municipals i han conegut altres serveis i programes que es desenvolupen en les comunitats, com han sigut la granja escola de formació agropecuària i el projecte ALFASAN. (Alfabetització per a la seguretat alimentària). També han visitat llocs d’interès juntament amb les famílies amb les quals han conviscut i van tenir una sessió d’avaluació en Copan, juntament amb les tècniques de la Mancomunitat i van visitar les ruïnes arqueològiques de l’antiga ciutat maia del mateix nom.
Una experiència solidària que segurament serà inoblidable per a elles i els ajudarà en el seu desenvolupament personal i professional. A destacar el bon acolliment per part de les famílies i de les autoritats municipals de les comunitats on han estat durant la seua estada. El nostre agraïment a tots ells així com a les persones tècniques que des de la Mancomunitat ens van acompanyar i van donar el seu suport perquè tot fóra bé.